Jak upiec pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast. Jest wilgotne, aromatyczne i pełne witamin. Marchewka nadaje ciastu słodycz i kolor, a przyprawy korzenne dodają charakteru. Do tego pyszny krem z serka i masła, który idealnie komponuje się z ciastem. To ciasto jest proste w wykonaniu i zawsze się udaje. Wystarczy tylko pamiętać o kilku ważnych zasadach:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej.
Marchewkę trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach i lekko odcisnąć z soku, żeby nie zwilżyła za bardzo ciasta.
Jajka trzeba ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, a potem dodać olej cienkim strumieniem, mieszając delikatnie trzepaczką.
Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, a potem dodać do masy jajecznej, mieszając tylko do połączenia się składników.
Ciasto należy piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut, do suchego patyczka.
Krem maślany trzeba przygotować z miękkiego masła i serka Philadelphia lub mascarpone, ubijając je z cukrem pudrem i wanilią na gładki i puszysty krem.
Ciasto trzeba wystudzić przed przekrojeniem i posmarowaniem kremem. Można je też udekorować posiekanymi orzechami lub pistacjami.

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 300 g marchewki (waga po obraniu)
  • 5 dużych jajek lub 6 małych
  • 190 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 130 g oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na krem maślany:

  • 250 g serka Philadelphia lub mascarpone
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej
  • kilka orzechów włoskich lub pistacji do dekoracji
ciasto marchewkowe

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż ją na sitko i lekko odciśnij z soku.
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut, aż powstanie jasna i puszysta masa.
Wlej olej cienkim strumieniem, dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj delikatnie trzepaczką.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodaj je do masy jajecznej i wymieszaj tylko do połączenia się składników.
Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 35 x 25 cm. Wyrównaj wierzch ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kratce.
Przygotuj krem maślany. Masło i serek powinny być miękkie. Ubij je razem z cukrem pudrem i wanilią na gładki i puszysty krem. Przełóż go do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki lub innej według uznania.
Przekrój ostudzone ciasto na dwa równe blaty. Na jeden blat wyłóż połowę kremu i rozsmaruj równomiernie. Przykryj drugim blatem i posmaruj resztą kremu. Udekoruj ciasto posiekanymi orzechami lub pistacjami. Ciasto marchewkowe schłódź w lodówce przed podaniem.
Smacznego! 😊

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top