Kiedy ciasto się zawali: oto kilka przydatnych wskazówek

ciasto

Każdy, kto piecze ciasto, nie może się doczekać udanego wyniku. Rezultatem jest często rozczarowanie. Ciasto zapada się po wyjęciu z piekarnika, jest czarne na zewnątrz i niedopieczone lub zbyt suche w środku. Istnieją różne przyczyny tych problemów. Wielu błędów podczas pieczenia można łatwo uniknąć, stosując się do poniższych wskazówek.

Trzymaj się przepisu


Jednym z najczęstszych błędów podczas pieczenia jest lekceważenie przepisu lub zmienianie go według własnych pomysłów. Aby zapewnić prawidłowy przebieg procesów chemicznych podczas pieczenia w piekarniku, należy dokładnie przestrzegać podanych ilości. Przed przygotowaniem wypieków upewnij się, że masz w domu wystarczającą ilość wszystkich składników. Dokładna waga kuchenna pomoże zapewnić, że wypieki wyjdą dobrze.

Konsystencja i temperatura są ważnymi czynnikami dla udanego rezultatu. Jajka wyjęte z lodówki w odpowiednim czasie mogą być używane w temperaturze pokojowej. Jeśli przepis wymaga miękkiego masła, nie oznacza to, że jest ono płynne. Jeśli nie ma ono odpowiedniej konsystencji, wsiąknie w mąkę i zepsuje całe ciasto. Równie ważne jest, aby dodawać składniki w kolejności określonej w przepisie i dobrze wymieszać.

Nie zapomnij rozgrzać piekarnika
Pamiętaj, aby rozgrzać piekarnik do odpowiedniej temperatury na samym początku pieczenia. Jeśli zapomnisz to zrobić i skończysz z już wymieszanymi składnikami, nie wkładaj ciasta do zimnego piekarnika. Wymaga to cierpliwości, ale jeśli odpowiednia temperatura nie zostanie osiągnięta, pojawią się problemy. Ciepło nie jest jeszcze równomiernie rozprowadzone i ciasto nie ma szans na równomierne upieczenie się w każdym miejscu. Skutkuje to czarną skórką i niedopieczonymi częściami wewnętrznymi.

Różne ustawienia piekarnika są odpowiednie w zależności od wypieku. Podczas gdy ciasta biszkoptowe i drożdżowe mogą być pieczone na wszystkich funkcjach, muffiny lub biszkopty najlepiej piec na górnej i dolnej grzałce. W przypadku biszkoptów lub ptysiów należy wybrać konwekcję.

Natłuść blachę do pieczenia


Nasmaruj formę lub blachę przed włożeniem ciasta do nagrzanego piekarnika. Nie pomijaj tego kroku, nawet w przypadku modeli z powłoką, abyś mógł później bez problemu obrócić ciasto. Ewentualnie użyj papieru do pieczenia.

Istnieją również różnice w formach. Z reguły można w nich przygotowywać wszystkie wypieki. Jeśli są wykonane z blachy, ciasto szybciej brązowieje, a pieczenie trwa dłużej. Formy wykonane z czarnej blachy lepiej przewodzą ciepło i zapewniają krótszy czas pieczenia. Można zapobiec przelaniu się ciasta, a tym samym intensywnemu czyszczeniu piekarnika, wypełniając formę nie więcej niż w trzech czwartych.

tort

Sprawdzanie stopnia wypieczenia i końca czasu pieczenia


Jedną z przyczyn zapadania się ciasta jest częste otwieranie drzwiczek piekarnika podczas pieczenia w celu sprawdzenia jego wyglądu. Unikaj tego przynajmniej przez pierwsze 20 minut pieczenia ciasta w piekarniku. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, nakłuj je drewnianym patyczkiem. Jeśli nic się do niego nie przyklei, czas pieczenia dobiegł końca.

Czasami ciasto może być brązowe na zewnątrz, ale jeszcze nie upieczone w środku. W takim przypadku przykryj ciasto folią aluminiową. Pod koniec pieczenia nie wyjmuj ciasta od razu. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na pięć do dziesięciu minut. Następnie przełożyć ciasto na kratkę do ostygnięcia. Natychmiast usuń wszelkie grube pozostałości z formy do pieczenia i dokładnie ją wyczyść.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top